Sheabutter

česky Shea nebo Karité máslo

SButter

  • Napomáhá při léčbě kožních nemocí nebo poranění
  • Lehce se vstřebává, ale účinkuje dlouho uvnitř pokožky a vyživuje ji, chrání a obnovuje
  • Obsahuje aktivní látky: velké množství vitamínů E a provitamínů A a D, nenasycených mastných kyselin, rostlinných sterolů a sole kyseliny skořicové

Shea neboli Karité je jednou ze zásadních ingrediencí našich výrobků. Původ této suroviny najdeme v Senegalu, kde právě dostává i své jméno. V naší republice ho můžeme znát pod názvem máslovník africký, ale jde spíš o odborné pojmenování, které není tak libozvučné.

Máslovník africký je strom rostoucí v Africe. Nalézt ho můžeme pouze mezi pouští a savanou, kde tvoří přirozenou bariéru chránící území před dalším postupem pouště. Dorůstá do výšky 20 metrů, ale nelze jej uměle vysadit. Strom roste divoce, bez šlechtění či hnojení, a dorůstá 12 až 50 metrů. Je schopný přežít požáry i sucha a dožívá se stovky let. Plodí většinou až po 25 letech jednou ročně. Plody jsou ovocné, sladké a bohaté na vitamín C. Jsou veliké jako naše švestky, ale s menší dužinou a větším ořechem. A právě tento ořech, připomínající kaštan, respektive semeno v něm, je velice bohaté na tuky. Tuk z něj získáváme rozdrcením ořechů, vařením ve vodě či lisováním. Tento tuk je 100% rostlinný a nazývá se Shea máslo neboli Karité máslo. Toto pojmenování získal od domorodých kmenů, kdy kmen bambara ho nazývá Shetulu, odtud Shea a kmen wolow karité. Pojmenování karité se více dostalo do podvědomí lidí a to zřejmě především proto, že ho „adoptovali“ Francouzi.

Kvalita tohoto másla se liší jednak místem sklizně – máslo pocházející ze západní části Afriky bývá kvalitnější než z východní nebo centrální části. Dalším parametrem posouzení kvality Karité másla je způsob jeho zpracování.

Máme 3 způsoby zpracování. Nejméně kvalitním je extrakce benzínem či metanolem, kde není možné výrobcem zajistit naprosté vyčistění produktu od těchto látek v másle. Proto se toto máslo používá v kosmetice a dnes je v ČR chybně označováno jako bambucké máslo. Tento název ani botanicky neexistuje, tudíž se pod ním může skrývat naprosto cokoliv. Lepší kvalitou jsou Karité másla získaná lisováním, která se používají v potravinářství jako rostlinný tuk.

Třetím, nejlepším a nejšetrnějším způsobem získání másla je tradiční způsob vaření ve vodě. Tento postup je používaný v Africe již od nepaměti. Takto jej zpracováváme právě my. Naše produkty tedy zpracováváme dle tradičních receptur v dokonalé symbióze s českými bylinami a poznatky.

Karité se v Africe se používá jako potravina, kosmetikum nebo léčivo, a to více než 5000 let. Shea máslo používají zejména starší osoby, těhotné ženy proti striím a děti, zvláště pak novorozenci. Výhodou u novorozenců je, že karité je jedlý tuk, takže se nic nestane, pokud si miminka strčí namazané ručičky do pusinky. Toto máslo je velmi bohaté na bioaktivní látky, které jsou velice prospěšné pro kůži a klouby. Obsahuje nenasycené mastné kyseliny, obrovské množství vitaminů, karitenoidů, rostlinných sterolů a soli kyseliny skořicové. Díky těmto látkám má regenerační, hydratační a vyživující účinky na pokožku a klouby, proniká do hlubokých vrstev, podporuje tvorbu kolagenu, působí protizánětlivě, promašťuje suchou kůži, aniž by ji zatěžoval a hojí rány, ekzémy, vyrážky, strie či jizvy. Jak je patrno, pozitivních účinku je celá řada a tak je jedním ze základních kamenů našich výrobků. Díky svému složení a vlastnostem jsou produkty s obsahem Karité vhodné i pro lidi s problematickou pletí, tedy i pro alergiky či exematiky.