Sheabutter

Sheabutter
- napomáhá při léčbě kožních nemocí nebo poranění
- lehce se vstřebává, ale účinkuje dlouho uvnitř pokožky a vyživuje ji, chrání a obnovuje
- obsahuje aktivní látky: velké množství vitamínů E a provitamínů A a D, nenasycených mastných kyselin, rostlinných sterolů a sole kyseliny skořicové
Shea neboli Karité je jednou ze zásadních ingrediencí našich výrobků. Původ této suroviny najdeme v Senegalu, kde právě dostává i své jméno. V naší republice ho můžeme znát pod názvem máslovník africký, ale jde spíš o odborné pojmenování, které není tak libozvučné.
Máslovník africký je strom rostoucí v Africe. Nalézt ho můžeme pouze mezi pouští a savanou, kde tvoří přirozenou bariéru chránící území před dalším postupem pouště. Strom roste divoce, bez šlechtění či hnojení, a dorůstá 12 až 50 metrů. Je schopný přežít požáry i sucha a dožívá se stovky let. Plodí většinou až po 25 letech jednou ročně. Plody jsou ovocné, sladké a bohaté na vitamín C. Jsou veliké jako naše švestky, ale s menší dužinou a větším ořechem. A právě tento ořech, připomínající kaštan, respektive semeno v něm, je velice bohaté na tuky. Tuk z něj získáváme rozdrcením ořechů, vařením ve vodě či lisováním. Tento tuk je 100% rostlinný a nazývá se Shea máslo neboli Karité máslo. Toto pojmenování získal od domorodých kmenů, kdy kmen bambara ho nazývá Shetulu, odtud Shea a kmen wolow karité. Pojmenování karité se více dostalo do podvědomí lidí a to zřejmě především proto, že ho „adoptovali“ Francouzi.
Kvalita tohoto másla závisí především na místě sklizně – máslo ze západní Afriky bývá kvalitnější než to z oblasti východní či centrální Afriky. Dalším důležitým faktorem je způsob zpracování Karité másla.
Existují tři základní způsoby zpracování. Nejméně kvalitní je extrakce pomocí benzínu nebo metanolu. Při tomto způsobu není možné úplně odstranit zbytky těchto látek z másla, proto se toto máslo používá výhradně v kosmetice. V České republice je bohužel často nesprávně označováno jako „bambucké máslo“. Tento termín není botanicky správný a může skrývat různé výrobky. Lepší kvalitou se vyznačují Karité másla získaná lisováním, která se používají jako rostlinný tuk v potravinářství. Nejlepší a nejšetrnější je tradiční způsob získávání másla vařením ve vodě. Tento postup je v Africe používán již po staletí a právě tímto způsobem zpracováváme i my naše produkty. Naše výrobky vznikají podle tradičních receptur a kombinujeme je s českými bylinami a poznatky, čímž vytváříme dokonalou symbiózu přírody a tradice.
Karité se v Africe se používá jako potravina, kosmetikum nebo léčivo, a to více než 5000 let. Shea máslo používají zejména starší osoby, těhotné ženy proti striím a děti, zvláště pak novorozenci. Výhodou u novorozenců je, že karité je jedlý tuk, takže se nic nestane, pokud si miminka strčí namazané ručičky do pusinky. Toto máslo je velmi bohaté na bioaktivní látky, které jsou velice prospěšné pro kůži a klouby. Obsahuje nenasycené mastné kyseliny, obrovské množství vitaminů, karitenoidů, rostlinných sterolů a soli kyseliny skořicové. Díky těmto látkám má regenerační, hydratační a vyživující účinky na pokožku a klouby, proniká do hlubokých vrstev, podporuje tvorbu kolagenu, působí protizánětlivě, promašťuje suchou kůži, aniž by ji zatěžoval a hojí rány, ekzémy, vyrážky, strie či jizvy. Jak je patrno, pozitivních účinku je celá řada a tak je jedním ze základních kamenů našich výrobků. Díky svému složení a vlastnostem jsou produkty s obsahem Karité vhodné i pro lidi s problematickou pletí, tedy i pro alergiky či exematiky.